Pokreće ga Cummins 2,8-litreni turbo dizelski motor od 161 KS s najvećim okretnim momentom od 420 Nm. Povezan je sa ZF 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, ima 4×4 pogon te doseže krajnju brzinu od 120 km/h

Izraelska tvrtka Plasan Sasa danas predstavlja potpuno novo ultra-lako taktičko vozilo – Wilder. Njegova premijera će se održati na međunarodnoj izložbi Euroatory, secijaliziranoj za kopnenu i zračnu obranu i sigurnost, u Parizu.

Wilder je, prema proizvođaču, dizajniran od temelja kako bi odgovorio potrebama vojnih i specijalnih snaga. Njegov revolucionarni dizajn razbija uspostavljenu paradigmu koja nalaže korisnicima da moraju napraviti kompromis između mobilnosti, zaštite i vatrene moći.

Tehničke karakteristike

Prema dimenzijama, Wilder je kompaktno vojno vozilo, duljine 4390 mm, širine 1,934 mm, visine 2093 mm, s razmakom od tla od 335 mm i međuosovinskim razmakom od 3200 mm. Wilder može pevoziti četiri osobe, a za usporedbu, M1551A1 HMMWV je dugačak 4930 mm i širine 2310 mm, a da ne spominjemo novija vozila čiji je prioritet dizajna bila zaštita.

Wilder pruža zaštitu Stanag 4569 razine 2 u kompaktnom paketu teškom samo 3,7 t i nudi korisnu nosivost od 800 kg. S ogromnim hodom kotača od 370 mm zahvaljujući jedinstvenom patentiranom sustavu ovjesa, pouzdanim Cummins 2,8-litrenom turbo dizelskom motorom snage 161 KS s najvećim okretnim momentom od 420 Nm pri 1800 okr./min. Povezan je sa ZF 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, ima 4×4 pogon te doseže 120 km/h, a brzina je namjerno ograničena iz sigurnosnih razloga.

Plasan Wilder ultra-lako taktičko vozilo

Odlične off-road sposobnosti

Wilder karakterizira središnji položaj vozača s panoramskim ‘helikopterskim’ pogledom, uz veliku mobilnost i sposobnost izvan ceste poput trkaćeg buggyja, u kombinaciji sa zaštitom i daljinski upravljanom vatrenom moći koja se obično viđa samo na vozilima koja su dva puta teža. Preglednost iz kabine prema van je izvrsna za sva četiri putnika u udobnom klimatiziranom monokok Kitted Hull konstrukciji, a stražnji teretni prostor može s lakoćom smjestiti NATO paletu prepunu opreme i zaliha za dugu misiju.

Izrazito terenske gume su dimenzija 285/70R17. Wilder ima pristupni kut od 50° i kut odlaska od 70°. Wilder može svladati uspon od 80 posto, voziti na bočnom nagibu od 54 posto zahvaljujući vrlo niskom težištu, prijeći rov širine 600 mm, svladati stepenicu visoku 400 mm i vodenu prepreku do 600 mm. Spremnik goriva od 95 litara osigurava radni domet od 700 km u standardnom profilu misije.

Lagan i kompaktan, Wilder je interno prenosiv pomoću Boeing CH-47 Chinook teretnog helikoptera, što ga čini lakim za transport gdje god je potrebno, dopuštajući mu da preuzme više misija, uključujući izviđanje i napade na najtežim terenima i u najtežim uvjetima.

Dostupne opcije uključuju upravljanje na 4 kotača i daljinsko upravljanje cijelim vozilom. Posada može izaći iz vozila i daljinski odvesti vozilo i njegovo oružje do točke gledišta, a da se ne izloži opasnosti. S ovom potpuno integriranom mogućnošću drive-by-wire i pripadajućim kamerama i senzorima, Wilder je također spreman za potpuno autonoman rad.

Wilder se također može upariti s Plasanovim ATEMM [All-Terrain Electric Mission Module] kako bi se stvorio hibridno-električni 6×6 s 2t kombinirane nosivosti i svom izvoznom snagom i mogućnostima sustava jedinstvenog ATeMM i ATEMM Tandema.

(Pogledano 1 puta, 1 puta danas)